Woda należy do najważniejszych zasobów naturalnych na Ziemi. Pozwala na utrzymanie równowagi środowiska, ale przede wszystkim jest niezbędna dla życia i zdrowia człowieka. Chociaż woda pokrywa ponad 70 proc. naszej planety, to zaledwie 2,5 procent stanowi woda słodka. Oszczędzanie wody jest koniecznością, tym bardziej że – jak szacują naukowcy – zapotrzebowanie na wodę pitną wzrośnie do 2050 r. o 55%.
Jednym z najważniejszych aspektów ochrony zasobów wody jest jej retencja czyli gromadzenie zasobów wodnych i ich długotrwałe przechowywanie w celu jej odpowiedniego gospodarowania i oszczędności.
Retencja może przybierać różne formy, a do najpopularniejszych zaliczamy: Retencję zbiornikową – czyli magazynowanie wody w naturalnych (np. jeziora) lub sztucznych zbiornikach. Retencję korytową – której zadaniem jest zatrzymywanie wody w rowach melioracyjnych, ciekach wodnych i kanałach. Retencję przydomową – polegającą przede wszystkim na magazynowaniu wody opadowej. Deszczówka, którą jest wodą darmową, i można ją wykorzystywać np. do podlewania ogrodu czy roślin doniczkowych- trafia np. do kanalizacji czy rowów odwadniających.
Ślad wodny określa sumę wody zużytej przez nas bezpośrednio i pośrednio- ponieważ produkcja każdej rzeczy, której używamy, którą kupujemy czy sprzedajemy również wymaga użycia wody.
Dlatego oszczędzajmy wodę przy codziennych czynnościach takich jak mycie zębów, golenie, częściej niż kąpiel w wannie wybierajmy prysznic, kupujmy tylko te produkty, których potrzebujemy- ponieważ produkcja żywności generuje zużycie tysięcy litrów wody
- produkcja bochenka chleba odpowiada za zużycie 1600 litrów wody, 1 kg wołowiny – 15 tys. litrów, a 1 kg czekolady – 17 tys. litrów wody.
Więcej o ochronie zasobów TUTAJ